25 Mayıs 2009 Pazartesi

Bağcılar Kaymakamı Veysel Yurdakul’a bir milyon alkış!

BİR MİLYON ALKIŞ!

Y.Bülent Bakiler

Bağcılar Kaymakamı Veysel Yurdakul’a bir milyon alkış!

Bağcılar, İstanbul’un büyük ilçelerinden biri. Bağcılar’ın büyük yürekli, büyük fikirli, büyük gayretli bir kaymakamı var: Veysel Yurdakul. Bu büyük yürekli kaymakam, yurdumuzun büyük ayıbını, bu büyük ayıbın meydana getirdiği büyük kayıpları, büyük çileleri, büyük çıkmazları...dosdoğru gören ve milletimizi bu büyük ayıptan koparmaya, milletimizi aydınlıklara çıkarmaya çalışan bir gayretli idareci.

Milletimizin çok büyük, çok utandırıcı ayıbı: Okumamaktır. Okumamak, araştırmamak, düşünmemek, bilmemek...en öldürücü kanser hastalığından, daha dehşetli bir felakettir. Bütün konferanslarımda, bıkmadan, usanmadan sorduğum soru şu: Batı neden ileri, biz neden geriyiz? Batı edebiyatı, Batı tekniği, Batı felsefesi...neden bizim edebiyatımızdan, tekniğimizden, felsefemizden daha zengin? Bunun en önemli sebebi, dil ve düşünce noktasında karşımıza çıkıyor. Yani Batı aklını kullandığı için, bizim önümüzde. Biz aklımızı kullanamıyoruz. Batı aklını nasıl kullanıyor? Namık Kemal’in, ilim adamlarının, tabii Kur’an-ı Kerim’in bu soruya verdikleri cevap hep aynı:
“Bir insanın zekâsı bildiği kelime sayısıyla orantılıdır. Yani bir insan ne kadar çok kelime bilirse, aklını da o nisbette iyi kullanır!” Batılı eğitimciler bu hususu çok iyi bildikleri için, 8 yıllık eğitimden geçirdikleri çocukların ders kitaplarını 71.000 kelimelik bir dil zenginliğiyle hazırlıyorlar. Bizde ise bu rakam: 6-7 bin civarındadır ve bizim çocuklarımız da, bu 6-7 bin kelimenin %10’uyla konuşmakta, düşünmekte ve yazmaktadırlar. 

Batıda kitap, bir insanın ihtiyaç listesinin 18. sırasındadır, bizde ise kitap ihtiyaçlarımızın 122. sırasında. Batıda 4 bin 500 kişiye bir kütüphane düşmektedir. Biz de ise 64 bin kişiye bir kütüphane açıktır. Ama kütüphanelerimizde de in-cin top oynamaktadır. Batıda her yıl, bin kişi için 2 bin 500 veya bin kitap basılmaktadır. Bizde ise bin kişiye düşen kitap miktarı sadece 7-8 civarındadır.

Bizim iki sözlüğümüz var:
Birisi Öztürkçe sözlük. İçinde 3.175 kelime bulunuyor. Ötekisi Türkçe sözlük: 116.000 kelimeden ibaret. 

Afrika topluluklarının 8-10.000 kelimeyle konuştuklarını biliyoruz. Bir takım yobazlar da zaten okumayan milletimizi bir de 3.175 kelimeyle okumaya yazmaya zorluyorlar. 

İşte bütün bu kabalıklar, karanlıklar içinde olan çocuklarımızı, Bağcılar Kaymakamı Veysel Yurdakul, aydınlıklara çıkarmaya çalışıyor. Nasıl? 

Önce Bağcılar’daki 150.000 öğrenciye, bir milyon kitap alıp okutmakla, sonra o bir milyon kitabı toplayarak Iğdır’da, Bitlis’de, Batman’da, Mardin’de okuyan öğrencilere ulaştırmak suretiyle. 

Bu faaliyet, Türkiye’nin aya füze göndermesi kadar mukaddes ve mübarek bir faaliyettir. Bağcılar Kaymakamı Sayın Veysel Yurdakul’u bir milyon defa alkışlıyorum. 

Bize böyle kaymakamlar, böyle valiler lazım.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder